Dashboard | +Follow

McJellyz Tutorialz.


★ Tips buat doodle using SAI.

Use Linework layer for smoother lines.

Yang saya bulatkan tu Linework Layer. Click situ dan guna Pen Tool okai. Nanti outline lukisan korang smooth jep

Use different layers to color your doodle.
Lepas dah lukis outline dekat Linework Layer, Click pula butang sebelah kiri butang Linework Layer tu iaitu Layer biasa. Kemudian drag layer tu kebawah Linework Layer as so :

Then guna Brush tool, color je bahagian yang nak dicolor tu. Kalau taknak bagi terkeluar, guna wand tool and highlight kawasan yang nak dicolor. 

Yang dalam kotak merah tu wand tool okai. 

Use different layers for each section.
Untuk menyenangkan korang colour everything. Contoh pattern layer atas korang punya background color layer. Pastu bila korang nak padam pattern tu senang je, tanpa menggangu background color.


Like my doodle here, I used 4 layers. 1 untuk outline dia menggunakan Linework layer. Lagi 3 untuk color layer. And I used a mouse. So tak perlu ada tablet untuk buat doodle lawo lawo okai :)

Au revoir and good luck doodling :)


- Tutorial List
- Personal Blog

p/s ; This blog is for tutorials only.
p/s(ii) ; I'm more active on my personal blog.