Dashboard | +Follow

McJellyz Tutorialz.


★ Girls, renung-renungkan lah apa yang dia cakap ni.
Sebelum baca entry saya yang ini sila baca entry INI.
Perempuan tu mengutuk pemakai tudung 'urban', right? Well disebabkan entry dia tu mmg mintak publisiti murahan, saya nak comment sikit lah.
First, saya tak terasa sangat dengan apa yang dia cakap tu. Srsly. Sbb, saya tak minat pakai tudung-2 'urban'. And bagi saya mmg memalukan pakai sebab saya nampak buruk *hoho* and mendedahkan dada kalau tak pakai betul-2. Andddd, saya agree dengan apa yang dia nak sampaikan. Yang saya bantah is cara dia nak 'nasihat' tu. 

Why saya agree dengan apa yang dia sampaikan?
Well saya faham apa yang dia nak cakap tu. At first memang marah sebab dia kutuk kaum hawa bertudung, but bila kit fahamkan, apa yang dia cakap tu logik jugak. Kita pakai tudung sebab nak tutup aurat, right? Tudung dipakai untuk menutup rambut , dada dan tidak menarik perhatian orang. Rambut dah tutup, okay lah kan. Tapi tdung-2 'urban' tu tak tutup dada ( kalau tak dipakai dengan cara yang betul ). Tudung tu nak dibelit sana sini kan? Kalau straight je tak lawa la pulak kan? Pakai tudung dapat dosa jugak. Kalau laki tengok, terangsang nafsu, nanti dua-2 dapat dosa. 
And saya memang tak setuju lah dengan tudung 'urban' ni. I prefer tudung bawal. Yang labuh. Korang tak pernah rasa ke perasaan malu bila dada kita terdedah? Rasa macam kita sendiri undang orang suruh tengok. Ustazah saya kata macam ni ;


Bila tayang sana sini. Dah macam kita tampal kertas 'rogollah saya' kat belakang kita.

So yeah korang takyah nak kutuk-2 sangat la orang yang tak pakai tudung. Sebab orang yang pakai tudung pun dapat dosa. Menayang badan. Setakat tutup rambut , cukup ke?

Why saya bantah cara dia sampaikan?
Sebab awal-2 post dia kata dia nak kutuk orang bertudung. Bukan ke sebagai umat Islam kita tak boleh kutuk mengutuk sesama umat? And ada dia cakap camni tau :


See you in hell...
Dey, tak takut masuk neraka kea? Or you ingat yang you ni dah bagus sangat la boleh masuk syurga. Nak kutuk orang tak cermin diri dulu. Satu jaru menuding kat orang empat jari menuding kat diri sendiri! Sebelum nak kutuk orang, ubah la diri tu dulu kot ye pun. Yang pakai tudung tu atleast cuba jugak nak tutup aurat. You nih? Kat gallery awak ada gambar awak pakai tudung right? Asal tak semua gambar camtu? Elok sikit. Lawo pun lawo jugak. Haih~
I'm sorry kalau post ni terkasar bahasa terusik perasaan korang. 10 jari saya menyusun mintak maaf. But this is something I just have to say. But who am I to judge you kan? Sorry :)

- Tutorial List
- Personal Blog

p/s ; This blog is for tutorials only.
p/s(ii) ; I'm more active on my personal blog.