Dashboard | +Follow

McJellyz Tutorialz.


★ To : Mika ( ileviusblogspot.com )
From : Mika.
salam...hey u
bnyk req ni haaa
1.camne nak buat tab comel n center yg cam kat atas nun?
2.camne nak buat header transparent n masukkan sebgai header yang jadi link?
3.camne nak buat n cari font2 yang comel n masukkn dlm page ?
itu saje.....jika sudi tolong saye ye :))))
terima kasih daun keladi :P

Huyo. Banyak nya hehe :p
Takpe-2 . Saya boleh jawabkan nokk :D

1. Tab tu sebenarnya buat guna gambar & transparentkan background dia. Untuk tuto nak buat tab camtu sila cubit SINI :)

2. Tuto Header transparent , sila cubit SINI. Masukkan header jadi link? Tu saya tak paham sgt eh. Sory :x

3. Nak cari font-2 comel boleh cari kat 1001fonts ataupun di Dafont. Kalau nak download boleh pergi SINI. ( Kalau awak pakai windows 7 je lah tau. ) Kalau tak pakai Windows 7 , sila rujuk Google. Sbb saya taktau nak buat camne hekhek ;D

Tapi kalau nak masukkan dalam page sahaja, awak hafalkan nama font tu,

pergi ke Design > Edit HTML.
Ctrl+F serentak, cari code /* Variable Definitions
Cari kat bawah-2 tu code ni :
<Variable name="bodyfont" description="Text Font"
type="font" default="normal normal 100% Georgia, Serif" value="normal normal 11px 'Trebuchet MS', Trebuchet, sans-serif">
Kat situ ada tulis Trebuchet MS kan, gantikan Trebuchet MS tu dengan nama font yang korang dah hafal tu. pastu Preview. Kalau jadi SAVE & tahniah! Kalau tak jadi mungkin sebab Blogger tak kenal font tu ok :)
Photobucket

- Tutorial List
- Personal Blog

p/s ; This blog is for tutorials only.
p/s(ii) ; I'm more active on my personal blog.